Története

A korai időszakban

A város neve valószínűleg, a berber nyelven „eltölteni egy éjszakát” jelenti.

Az i.e. második évezredben a Tuniszt berberek lakták, nem sokkal később numidiaiak foglalták el.
Az i.e. 9.dik században a főníciaiak foglalták el Karthagótól. Majd a berberek i.e. 395-ben visszafoglalták, rövid idő elteltével elvesztették, amikor Agatoklesz betört Afrikába és megalapította a székehelyét ezen a területen.
Miután Agatoklesz elhagyta Afrikát, a Karthagóiak újra ellenőrzésük alá vonták Tuniszt.

Karthagó romok
taken by Leandro's World Tour
Karthago az űrből
taken by pingnews.com
 

I.e. 146-ban a Római Birodalom lerombolta Tuniszt, Karthagóval együtt. Majd a várost újraépítették Augustus császársága idején és fontos várossá vált a római fennhatóság alatt, és mezőgazdasági központtá alakult.

Az Iszlám Hódoltság idején

Erre az időszakra tehető tunisz-i medina városrész építése.

Terasz a Medinában
taken by Leandro's World Tour
Bazár (Souk)
taken by Shahram Sharif


A 12. századtól a 16. századig, az óváros Almohad és Hafsid Berber dinasztiáké volt. Ebben az időben volt Tunisz a leggazdagabb és legnagyobb város az Iszlám világban. A lakosság kb. 100 000 fő.

Az Oszmán fennhatóság

A 16. században kalóz fennhatósága alá került Tunézia partjai.
1534-ben az Oszmán Birodalom elfoglalta a várost, mikor Barbarossa pasa elfoglalta Hafsid szultánától, Mulai Hassantól. 1535-ben V. Károlyé lett a város. 1574-ben a törökök ismét visszafoglalták. 1591 után a török vezérek egyedüli urai voltak Tunisznak.
1655 áprilisában Robert Blake admirális érkezett a Földközi tenger e vidékére és Ghar el Melh-nél megsemmisített kilenc algériai hajót és két tengerparti ágyút, ez volt az első olyan ütközet a tengeri háborúkban, hogy partraszállás nélkül sikerült elfoglalnia a legénységnek egy területet.

Az európai gyarmatosítás

Az 1705-1957-ig Hussein dinasztia volt az ország vezetője.Az 1800-as években az állam hatalma erősen meggyengült a bég sok esetben vitatható intézkedése miatt. Ekkor már Franciaország többször felvetette Tunézia elfoglalásának lehetőségét, a tunéziai vezető hatalmas kölcsönfelvétele miatt, melyet modernizációs célokra akart felhasználni.
1878-ban titkos angol-francia megállapodás jött létre, mely nagyban meghatározta az ország sorsát, mely szerint Franciaország elállt Ciprus meghódításától az angolok javára, így Tunézia francia gyarmattá vált.
1881-ben a franciák megszállták az országot és a várost, 1942-ben erről a területről indították az amerikaiak a szicíliai partraszállást. Tunézia 1956 óta független.

Bab el Bahr (Francia Kapu)
taken by Leandro's World Tour
Habib Bourguiba sugárút
taken by Leandro's World Tour


Jelenkori történelem

A Második Világháborúban 1942-1943 között Tunézia fontos harcszíntérré vált az amerikai és britt csapatok számára. Az afrikai hadműveletek miatt a német csapatok megszállták az országot, de a Szövetségesek sikerrel legyőzték a Rommel vezette német csapatokat.

Függetlenség:

Tunézia fügegtlenségét 1956-ban kapta vissza. A bég újra hatalomra került, amit Habib Bourguiba, ő korábban miniszterelnök volt, vezetésével megdöntöttek. Az új elnök nagyszabású politikai és társadalmi változásokat vezetett be. Az iszlám vezetőket eltávolította befolyásos helyeikről, mint például az oktatás vagy a törvényhozás. Megszűntette a Shaarija Törvényeket, akik a templomokat és vallási intézményeket támogatták vagyonukat elkobozták, mondván az iszlám visszatartja az ország fejlődését. 1987-ben Zine el-Abidine Ben Ali, Bourguiba belügyminisztere kihasználta az iszlám lakosság köreiben kitört zavargást és alkalmatlanná nyílvánította az ország vezetésére az elnököt, aki Monastir városán kívüli palotában tölti nyugdíjas éveit. Ben Ali elzarándokolt Mekkába, a Ramadán ünnepét szigorúan betartandóvá tette, így erősítette meg hatalmát az iszlám ellenzékiekkel. Ma a politikáról nem tanácsos beszélni Tunéziában. Az ország külpolitikája nyugati orientáltságú.

Az Arab Liga főhadiszállása volt Tunisz 1979-től 1990-ig, az egyiptomi-izraeli békeszerződés miatt, 1990-től újra Egyiptom lett a székhely.

A Palesztin Felszabadítási Szervezet központja Tunisz 1970-2003-ig. 1985-ben Izraeli Légierő által végrehajtott bombatámadás éri a Szervezetet, mely megközelítőleg 60 ember halálát okozta.

 
 
 
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Tunisz