Gasztronómia

A történelem során ezen a területen számos nép élt: f?níciaiak, punok, rómaiak, arabok, bizánciak, törökök, franciák. Így nemcsak kultúrájukban, hanem a gasztronómiában is megtalálhatóak ezen népek étkezési szokásaiból átvett ízek. E sokszín?ség tette vonzóvá a turisták számára Tunéziát. A többezer éves romok, datolya- , narancs és olajfa ligetek, aromás illatok, a f?szerek, a sikátoros medina kacskaringózó utcái csalogatja az idegent erre a történelmi tájra.
Az alapvet?en arab konyha ízeit meghatározza a hódító és környez? szomszédok ételei, így a pizzától kezdve a bagettig minden megtalálható, persze átalakítva a saját ízviláguk szerint.

Piac taken by liketearsintherain Zöldség piac taken by Todd Mecklem


A kenyeret tonhallal, tojással, f?szeres olivabogyóval, zöldséggel töltik, majd mindezt leöntik méreger?s paprikával.
A tunéziai konyha elengedhetetlen hozzávalója a zöldség, a bárány, a hal és a tenger gyümölcsei.
Jellegzetes el?étel a brik, ami egy palacsintaszer? olajos, leveles tésztából készült, tojással, tonhallal, darálthússal, zöldséggel töltött táska.
A magyarok számára ismer?s étel a saksuka, mely a tojásos lecsóra emlékeztet.

Tunézia nemzeti étele a kuszkusz, melynek számos elkészítési módja lehetséges, ahány ház annyifáleképpen készítik, lehet zöldséges, halas, bárány- vagy baromfihússal tálalni. Ehhez egy háromrészes speciális edényt használnak, mely aljában a hús a zöldséggel, felette a g?zben párolódik a kuszkusz, ami házilag készített búzadara. A kuszkusz úgy kész?l, hogy a búzadarát ugyanannyi liszttel addig gyúrnak egy kevés sós vízzel, míg a dara meg nem dagad kétszeresére és gömböly?vé nem válik. Ha ezt elérik meglocsolják olivaolajjal, és szárítják, így hosszú ideig eláll. Mivel ez hosszú ideig eltartó fáradságos munka egyszerre nagyobb mennyiséget készítenek.

Az édességeik igen tömények, mandulával, mogyoróval töltött tészták, melyet mézben vagy szirupban áztatnak. Rendkívül finom a helyi datolya és a füge. A piacok asztalai roskadásig vannak gyümölccsel.


Csirkehúsos zöldséges kuszkusz

1 bontott csirke, újhagyma, sárgarépa, fehérrépa, szárazbab, csicseriborsó, olivaolaj, 0,5 kg kuszkusz, vaj, kurkuma, 1 csokor petrezselyem, csíp?s paprika, cayenne bors

A megtisztított csirkét daraboljuk, a hagymát apróra vágjuk, a fehérrépát nagyobb darabokra aprítjuk. A babot, csicseriborsót félig megf?zzük. Egy nagyobb fazékba tesszük a csirkét, a sárgarépát, a fehérrépát, az el?f?zött babot és a csicseriborsót. Az olivaolajjal meglocsoljuk, felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje a hozzávalókat, majd lefedve egy órán át lassú t?zön f?zzük.
A kuszkuszt kevés vízzel meglocsoljuk, kézzel vagy kevergetve addig morzsoljuk míg nem lesz csomós, ezután fémszitán, a „leves” felett 25-30 percig pároljuk. A levest ízesítjük a kurkumával, apróra vágott petrezselyemmel, ízlés szerint sózzuk.
A kuszkuszt összekeverjük a vajjal, és újra a leves felett kevergetve pároljuk addig, míg a csomók elt?nnek. Ha úgy érezzük újabb kevés vajat önthetünk hozzá. Ezután a levesb?l kiveszünk, személyenként egy csészényit és hozzáadjuk a cayenne borsot és a piros paprikát.
A megf?tt csirkehúst a kuszkusz tetejére tesszük, és a f ?szeres levessel tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk!

 
 
 
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Tunisz