Gasztronómia

A történelem során ezen a területen számos nép élt: főníciaiak, punok, rómaiak, arabok, bizánciak, törökök, franciák. Így nemcsak kultúrájukban, hanem a gasztronómiában is megtalálhatóak ezen népek étkezési szokásaiból átvett ízek. E sokszínűség tette vonzóvá a turisták számára Tunéziát. A többezer éves romok, datolya- , narancs és olajfa ligetek, aromás illatok, a fűszerek, a sikátoros medina kacskaringózó utcái csalogatja az idegent erre a történelmi tájra.
Az alapvetően arab konyha ízeit meghatározza a hódító és környező szomszédok ételei, így a pizzától kezdve a bagettig minden megtalálható, persze átalakítva a saját ízviláguk szerint.

Piac taken by liketearsintherain Zöldség piac taken by Todd Mecklem


A kenyeret tonhallal, tojással, fűszeres olivabogyóval, zöldséggel töltik, majd mindezt leöntik méregerős paprikával.
A tunéziai konyha elengedhetetlen hozzávalója a zöldség, a bárány, a hal és a tenger gyümölcsei.
Jellegzetes előétel a brik, ami egy palacsintaszerű olajos, leveles tésztából készült, tojással, tonhallal, darálthússal, zöldséggel töltött táska.
A magyarok számára ismerős étel a saksuka, mely a tojásos lecsóra emlékeztet.

Tunézia nemzeti étele a kuszkusz, melynek számos elkészítési módja lehetséges, ahány ház annyifáleképpen készítik, lehet zöldséges, halas, bárány- vagy baromfihússal tálalni. Ehhez egy háromrészes speciális edényt használnak, mely aljában a hús a zöldséggel, felette a gőzben párolódik a kuszkusz, ami házilag készített búzadara. A kuszkusz úgy készűl, hogy a búzadarát ugyanannyi liszttel addig gyúrnak egy kevés sós vízzel, míg a dara meg nem dagad kétszeresére és gömbölyűvé nem válik. Ha ezt elérik meglocsolják olivaolajjal, és szárítják, így hosszú ideig eláll. Mivel ez hosszú ideig eltartó fáradságos munka egyszerre nagyobb mennyiséget készítenek.

Az édességeik igen tömények, mandulával, mogyoróval töltött tészták, melyet mézben vagy szirupban áztatnak. Rendkívül finom a helyi datolya és a füge. A piacok asztalai roskadásig vannak gyümölccsel.


Csirkehúsos zöldséges kuszkusz

1 bontott csirke, újhagyma, sárgarépa, fehérrépa, szárazbab, csicseriborsó, olivaolaj, 0,5 kg kuszkusz, vaj, kurkuma, 1 csokor petrezselyem, csípős paprika, cayenne bors

A megtisztított csirkét daraboljuk, a hagymát apróra vágjuk, a fehérrépát nagyobb darabokra aprítjuk. A babot, csicseriborsót félig megfőzzük. Egy nagyobb fazékba tesszük a csirkét, a sárgarépát, a fehérrépát, az előfőzött babot és a csicseriborsót. Az olivaolajjal meglocsoljuk, felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje a hozzávalókat, majd lefedve egy órán át lassú tűzön főzzük.
A kuszkuszt kevés vízzel meglocsoljuk, kézzel vagy kevergetve addig morzsoljuk míg nem lesz csomós, ezután fémszitán, a „leves” felett 25-30 percig pároljuk. A levest ízesítjük a kurkumával, apróra vágott petrezselyemmel, ízlés szerint sózzuk.
A kuszkuszt összekeverjük a vajjal, és újra a leves felett kevergetve pároljuk addig, míg a csomók eltűnnek. Ha úgy érezzük újabb kevés vajat önthetünk hozzá. Ezután a levesből kiveszünk, személyenként egy csészényit és hozzáadjuk a cayenne borsot és a piros paprikát.
A megfőtt csirkehúst a kuszkusz tetejére tesszük, és a f űszeres levessel tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk!

 
 
 
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Tunisz